петак, 2. август 2019.

Skrivene viršle



Brzinska, za kuvare škola.
Prvo kvasac presečeš na pola.
Sipaš dve čaše mlake vode,
i kašičica ipo soli se u to ubode.
Zatim dodaš i čašu ulja,
da se smesa lakše mulja.
Izbroj 20 supenih kašika
i sipaj ih polako iz brašnika.
Pred kraj sipaš i prašak za pecivo,
od njega testo bude lepo, neizrecivo.
Da bi na kraju bilo aplauza,
za smesu ide polasatna pauza.
Nakon odmora uzmeš lisnato testo.
Na radnoj površini napraviš mesto.
Rasprostreš onda prvu koru,
ne razmišljaj mnogo o dekoru.
Samo je premaži celu smesom,
nežno pokri sledećom, a ne besom.
Nju takođe premaži i pokri trećom.
Ovu ne mažeš ničim, srećom.
Poređaš viršle po širini kore.
Obavezno namažeš tepsiju da ne zagore.
Urolaš viršle pa u tepsiju štrudlu spustiš.
Ovo ponavljaš dok istu ne popuniš.
Višak smese razmaži po površini.
Pečeš na 200 stepeni, muvaš se u blizini.
Kada se prohladi, prijatno ti bilo,
zali jogurtom da stomaku bude milo.

K.R.

Image may contain: food

Нема коментара:

Постави коментар